Dragi učenci, učitelji in starši,

tudi naša šola se letos pridružuje projektu Teden pisanja z roko 2021, s katero se ozavešča o pomenu ohranjanja pisanja z roko. Akcijo organizira Društvo Radi pišemo z roko, skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Zavodom RS za šolstvo.

V Tednu pisanja z roko, ki bo potekal od 18. do 22. 1. 2021 se bo v vseh razredih in pri vseh predmetih spodbujalo “lepo” pisanje z roko: čitljivo, tekoče, četudi se bo pisalo bolj počasi. Vemo, da nekateri pišejo le še s tiskanimi črkami, a se bomo v Tednu 2021 trudili pisati s pisanimi črkami, tako malimi kot velikimi. Učitelji vam bomo pri tem zgled. Na to nas spodbujajo tudi letošnji ambasadorji: dr. Erik Brecelj, Urša Menart in Tadej Pogačar.

Osrednja tema letošnjega Tedna 2021 je »Pišem pismo prijatelju«. To je široka tema, ki omogoča kreativnost v največji možni meri.

V letošnjem letu bo pisanje z roko še prav posebno, saj bo najverjetneje v vseh razredih potekalo na daljavo v virtualni obliki. Učitelji razredniki se bodo skupaj z učenci sami odločili, kako se bo v trenutnih razmerah usmerilo in organiziralo pisanje pisma z roko. Vsekakor boste prejeli osnovne informacije, kako se piše pismo in kako se bodo zbirali dokazi.

Ponovilo in poudarilo se bo:

  • Kako se napiše naslov na razglednico ali kuverto?
  • Da se na pismo vedno napiše kraj in datum pisanja.
  • Ko pismo napišemo, ga vselej še enkrat preberemo in za sabo popravimo morebitne napake.

 

Piše se lahko različne oblike pisem oziroma sporočil: npr. zahvale, pohvale, čestitke za rojstni dan, sožalje ob izgubi drage osebe, pismo s počitnic, iz šole v naravi.

Beseda ‘prijatelj’ pa je lahko mišljena v širšem pomenu besede: to je lahko sošolec, mama, oče, babica, dedek, brat, sestra, sosed …

 

Vsekakor nam bodo trenutno v pomoč digitalni mediji. K projektu pa so vabljeni tudi starši in učitelji.

Ko bomo prišli v šolo, pa bomo izpolnili tudi zvezek, kamor bomo s svojo pisavo dopolnili letošnjo misel:

Vse, kar se bo ustvarilo, bodo učitelji tudi shranili. S pomočjo vaših izdelkov se bo zagotovo dala narediti razstava.

 

Dodatne informacije so na voljo tudi na spletni strani: https://www.pisemozroko.si/.

 

Pa ne pozabite: pisati z roko vpliva pozitivno na delovanje naših možganov. Pa uživajte ob tem.

 

Zapisal: Nino Gumilar, koordinator projekta Teden pisanja z roko na OŠ Odranci

 

(Skupno 60 obiskov, dnevno 1 obiskov)
Dostopnost