Na dan pred Slovenskim kulturnim praznikom smo se zbrali v šolski telovadnici in obeležili praznik kulture, ki ga Slovenci in drugi narodi, ki živijo v Sloveniji obeležujemo 8. februarja.

Današnjo proslavo so oblikovali šolski pevski zbor, recitatorji in recitatorke, instrumentalisti, učenci povezovalci in otroci najstarejše skupine vrtca. Zbrane je nagovorila gospa ravnateljica Ksenija Pahor, ki je poudarila, da nas kultura združuje in povezuje, dela srečnejše in notranje bogate.

Kultura je preplet mnogih raznolikih umetnosti. Današnjo mrežo umetnosti smo spletli s pesmimi in ugankami lanskoletne Prešernove nagrajenke Anje Štefan ter se spomnili še dveh pomembni literarnih ustvarjalcev Ele Peroci in Karla Destovnika Kajuha, ki sta se rodila natanko pred sto leti.

Naj vas navdihnejo dežniki in baloni, harmonike in trobente, uganke in pesmice. Naj vas ponese v svet, ki je kakor ringaraja, ker v domišljiji se dogaja.

Pred nami je slovenski kulturni praznik – Prešernov dan. Izvajalci kulture so na široko odprli vrata hramov kulture in nas vabijo na brezplačne oglede razstav, predstav, recitalov …  

Kako namreč bolje preživeti kulturni praznik kot pa s kulturnim udejstvovanjem?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Besedilo Vida F. H, Klementina S.

Slike: Boris R.

 

(Skupno 485 obiskov, dnevno 1 obiskov)
Dostopnost