Javni sklad za kulturne dejavnosti (JSKD), območna izpostava Lendava, je skupaj z OŠ Odranci in Občino Odranci, dne 23. marca 2023, v Kulturni dvorani občine Odranci, pripravila območno srečanje lutkovnih in gledaliških skupin. 

Zadnje tako srečanje je bilo namreč v letu 2019, saj je obdobje koronavirusa v ljubiteljski kulturi naredila skoraj triletni premor. V lanskem letu je namreč na odranskem odru igrala sama domača skupina OŠ Odranci, ki je z lutkovno igro »Oli iz dežele vulkanov« prejela tudi srebrno priznanje.

Letos se je program odvijal v dveh delih: zjutraj so bile na programu lutke, ob 11. uri pa se je začelo gledališče. Program je povezoval Jaka Kreslin, učenec 7. r. OŠ Odranci, učenci in učitelji OŠ Odranci pa so bili tudi osrednja publika posameznih predstav.

V prijetnem dopoldnevu, v katerem je imela uvodne besede županja Občine Odranci, ga. Barbara Ferenčak, so se na lutkovnem odru predstavile tri lutkovne skupine, in sicer Pisani svet 2 OŠ Odranci (mentor Nino Gumilar) s predstavo Petelinje in pavje, lutkovna skupina Mavrica – Szívárvány Vrtca Lendava – Lendvai Óvoda s predstavo Mili (mentorica: Irma Vöroš) in skupina Csit-Csat DOŠ I Lendava /I. Sz. Lendvai KÁI (mentorici: Eva Nađ in Gizella Koter) s predstavo Poseben si.

Drugi del dneva je bil namenjen gledališču. Uvodoma je vse skupaj nagovorila ravnateljica OŠ Odranci, ga. Ksenija Pahor. Na gledališkem odru so bile uprizorjene prav tako tri predstave, in sicer gledališka skupina DiáXínpad DOŠ Dobrovnik/KÁI Dobronak se je predstavila z igro Az emberke tragédiája (mentor: Miha Štampah), OŠ Janka Ribiča Cezanjevci z igro Prekletstvo urokov (mentorica: Karmen Rauter) in DOŠ I Lendava /I. Sz. Lendvai KÁI s predstavo Anguli Banguli (mentorica: Iva Nemec).

Po vsakem delu je besede zahvale izrekla vodja izpostave JSKD, OE Lendava, ga. Rozina Nemec, ki je vsem skupaj čestitala in predala tudi priznanja ter cvetje za mentorje. Prav tako je čestitala že vnaprej vsem tistim, ki se bodo uvrstili naprej na regijsko tekmovanje. V drugem delu srečanja se je vodji lendavske izpostave pridružila še vodja ljutomerske izpostave JSKD, ga. Mira Rebernik Žižek.

Pogostitev za vse je pripravila OŠ Odranci v šolski jedilnici.

Srečanje je spremljala tudi strokovna spremljevalka gledaliških in lutkovnih predstav ga. Mojca Redjko, ki je po koncu posameznih nastopov z mentorji naredila tudi analize posameznih nastopov. Kot je dejala na koncu sama: »Vsaka od predstav je imela svoj presežek. Sem mnenja, da so bile v Odrancih odigrane najboljše predstave kjerkoli na območnem srečanju po Sloveniji.«

Hvala vsem, ki ste karkoli pomagali pri organizaciji tega dogodka.  Velike čestitke tudi dekletom 6. in 7. r. (Inji, Lini, Miši in Taji), ki so se izvrstno odrezale v svoji predstavi. S tem se je dokazalo, da je ta dogodek še vedno tesno povezan z odranskim odrom, kamor se vsi vselej radi vračajo.

 

Besedilo: Nino Gumilar

Fotografije: Andreja Raduha

 

(Skupno 505 obiskov, dnevno 1 obiskov)
Dostopnost