V torek, 28. maja, smo na OŠ Odranci uradno zaključili letošnjo Bralno značko za učence in prvič nam je uspelo uspešno v sklopu projekta Medgeneracijsko branje do konca pripeljati tudi Bralno značko za odrasle. Oba dogodka sta potekala v Centru kulturne dediščine v t. i. “gümli”.  Učenci so bili javno imenovani, čakalo jih je tudi sladko presenečenje, priznanja pa bodo prejeli ob zaključku šolskega leta. Prav tako je potekal kulturni program, ki so ga z brano besedo, z igranjem na glasbila in s petjem pričarali učenci 7., 8. in 9. r.: Jakob Kavaš, Tara Bogdan, Selina Kavaš, Urška Kavaš in Urška Kuzmič.
 
V dopoldanskem delu, ko nas je nagovorila ravnateljica OŠ Odranci, ga. Ksenija Pahor, so se nam pridružili tudi varovanci Dnevno-varstvenega centra s svojimi spremljevalci. V popoldanskem delu pa nas je s svojim obiskom poleg odraslih bralcev nagovorila in podprla tudi županja Občine Odranci, ga. Barbara Ferenčak.
 
Tako dopoldne kakor tudi popoldne, ko smo imeli drugo bralno čajanko, smo v letošnjem letu gostili pisateljico za otroke, mladino in odrasle go. Nino Mav Hrovat. Ga. Nina nam je zaupala, kako nastane uspešna knjiga – brez domišljije namreč nikakor ne gre. Prav tako nam je pripovedovala svojo pravljico Miška želi prijatelja. Učenci so jo zelo zavzeto poslušali in sodelovali. Popoldan pa nam je pisateljica spregovorila predvsem o svojih začetkih pisateljevanja, o sodelovanju z založbami ter o svojem prvencu za odrasle, o romanu Odprejo se vrata. Delček romana, ki je še čisto svež, nam je prebrala pisateljica sama.
 
Tudi popoldan smo bralno čajanko zaključili s podelitvijo priznanj za osvojeno bralno značko v šolskem letu 2023/24. Vsi smo bili prepričani, da se tovrstne dejavnosti morajo nadaljevati še naprej. Zato vljudno vabljeni že sedaj. 
Obenem pa iskrena hvala vsem skupaj, ki v svojem kraju in znotraj družine podpirate bralno kulturo ter s svojim vzgledom ter vztrajnostjo skrbite in jo širite naokrog. Dolgoročno bo to še kako poplačano.
 
Zapisal: Nino Gumilar
Fotografije: Marko Imre, Alenka Barbarič Jovanović
 
(Skupno 93 obiskov, dnevno 1 obiskov)
Dostopnost