ŠOLSKA SHEMA je ukrep skupne kmetijske politike in pomeni pomoč za oskrbo s sadjem in zelenjavo ter mlekom in mlečnimi izdelki v izobraževalnih ustanovah. Izvajati se je začela v šolskem letu 2017/2018. Podlaga za njeno načrtno in učinkovito izvajanje je 6-letna strategija. Obdobje nove Strategije za izvajanje šolske sheme v Sloveniji za obdobje šestih šolskih let od 2023/2024 do 2028/2029 (v nadaljnjem besedilu: strategija) se začenja s 1. avgustom 2023. Strategijo je pripravila medresorska delovna skupina na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, sprejela pa jo je ministrica, pristojna za kmetijstvo, v soglasju z ministrom, pristojnim za izobraževanje, in ministrom, pristojnim za zdravje.
V šolski shemi se učencem v osnovni šoli ter otrokom in mladostnikom v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami brezplačno razdeljuje dodaten obrok sadja in zelenjave oziroma mleka in mlečnih izdelkov ter se jih skozi različne dejavnosti spremljevalnih izobraževalnih ukrepov povezuje s kmetijstvom, izobražuje o zdravih prehranskih navadah, lokalnih prehranskih verigah, ekološkemu kmetovanju, trajnostni pridelavi in preprečevanju zavržkov hrane. Šolska shema vključuje tudi spremljanje in vrednotenje učinkov sheme ter obveščanje javnosti.
Izbor upravičenih kmetijskih proizvodov in živil v šolski shemi je razdeljen na ‘šolsko sadje in zelenjavo’ ter ‘šolsko mleko’, na ta način je razdeljeno tudi financiranje. Večinski delež financiranja se zagotovi iz proračuna Evropske unije, preostali delež iz proračuna Republike Slovenije.
Načrt izvedbe sheme šolskega sadja
Sadje oz. zelenjavo bomo učencem ponudili predvidoma enkrat tedensko in sicer v sredo med rekreativnim odmorom. Razdeljevanje bo nadzoroval dežurni učitelj tistega dne. Naš namen pri vključitvi v shemo šolskega sadja je spodbuditi uživanje sadja in zelenjave pri učencih in tako zvišati kvaliteto njihovih prehranjevalnih navad.
Naši cilji so v šolskem letu 2024-25 so:
- Spodbujanje učencev k uživanju svežega sadja in zelenjave,
- pogostejše uživanje sezonskih, lokalno pridelanih vrst sadja in zelenjave,
- ozaveščanje učencev in staršev o pomenu uživanja svežega sadja in zelenjave,
- spoznavanje ekološke pridelave sadja in zelenjave,
- vključevanje ekološko pridelanih vrst sadja in zelenjave v šolsko prehrano.
VSEBINA
- Obeležitev svetovnega dneva hrane s poudarkom na zdravem načinu prehranjevanja in zbiranje hrane ob svetovnem dnevu boja proti revščini.
- Obeležitev mednarodnega dneva ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani.
- Izvedba Tradicionalnega slovenskega zajtrka.
- Priprava sadnega ali zelenjavnega obrok ali prigrizka (1. – 9. razred).
- Izvedba dneva dejavnosti – Polje kot življenjski prostor (1. – 3. razred).
- Izvedba dneva dejavnosti Zdrav način prehranjevanja (8. razred).
- Obdelovanje šolskega vrta (6. – 9. razred).
- Pomen sadja in zelenjave za zdravje (pri pouku GOS, SPH, NPH in pouku 1. – 5. razreda).
Sadje in zelenjava se razdeljujeta in uživata sveža. Pri nabavi sadja in zelenjave bomo poskušali izbirati tiste pridelovalce, ki pridelujejo hrano na naravne, človeku in okolju prijazne načine. Študije namreč kažejo, da lokalno pridelano sadje in zelenjava vsebuje večje količine hranljivih snovi v primerjavi z živili, ki so bila skladiščena in transportirana daljši čas. Vsekakor pa bo sadje in zelenjava iz Slovenije.
Vsak posameznik lahko naredi nekaj za svoje zdravje in okolje že z malimi spremembami. |