OŠ Odranci vsako leto bodisi ob uvodu v bralno značko bodisi ob zaključku bralne značke naredi slavnostni dogodek, na katerega vselej povabi slovenskega sodobnega ustvarjalca. V letošnjem letu nam je to čast naklonila sodobna slovenska ustvarjalka, pisateljica Desa Muck.

Program smo uvodoma začeli z letošnjo lutkovno predstavo šolske lutkovne skupine Pisani svet, ki jo sestavlja pet osmošolk: Nika Dominko, Eva Kavaš, Marjana Zver, Lara Legenič in Lija Ferenčak. Prav namenoma je bila na odru predstavljena lutkovna igra z naslovom Oli iz dežele Vulkanov, ki je priredba zadnjega dela pisateljice Dese Muck po istoimenski pravljici. Pisateljica je igro opazovala z veliko vnemo, saj ji je Prekmurje zelo pri srcu in kdo ve (tako je sama dejala), če si ne bo sčasoma v naših krajih našla tudi vikend.

Po pozdravnih besedah devetošolke Marine Zakojč, ki je na kratko povzela, kako so se učenci na šoli pripravljali na prihod pisateljice, je našo gostjo pozdravila še ga. ravnateljica Ksenija Pahor, nato pa smo oder prepustili njej in njenemu nevsakdanjemu humorju. Mogoče bi kdo rekel, da je njen humor “ironičen”. Ampak taki so umetniki in Desa je to, navkljub bogati in raznoliki življenjski poti, postala. Čeprav starši vanjo niso verjeli, se je postavila na lastne noge, in je danes ena redkih slovenskih pisateljic, ki živi izključno od pisanja. Pa čeprav (povzemam besede iz nastopa) dolgo časa naj ne bi znala brati, kot otrok naj bi zelo rada kradla, se lagala, a je vseeno postala slavna.

Po njenem nastopu je sledila slavnostna podelitev priznanj za usvojeno bralno značko. Priznanja sta podeljevala mentorja, učitelja Alenka Barbarič Jovanović in Nino Gumilar, skupaj s pisateljico Deso Muck ter go. ravnateljico Ksenijo Pahor.

Zaključek dogodka je v svoji misli strnili devetošolec Žiga Dominko, potem pa je sledilo samo še skupinsko fotografiranje – posebej učencev razredne in posebej učencev predmetne stopnje.

Iskrene čestitke vsem za zvestobo Bralni znački ter negovanju slovenske brane besede ter hvala vsem skupaj, ki ste kakor koli pripomogli pri organizaciji in izpeljavi dogodka.

Utrinke si lahko pogledate v galeriji.

Zapisal: Nino Gumilar

Foto: Marko Imre

(Skupno 224 obiskov, dnevno 1 obiskov)
Dostopnost