Učenci OŠ Odranci od 1. do 9. razreda so dne 2. 12. 2022 opravili kulturni dan z naslovom “Filmska vzgoja z delavnicami”.  Kulturni dan je bil organiziran ob neformalnem prazniku kulture, to je ob 3. decembru, ko obeležujemo rojstni dan našega največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. 

V Cineplexxu Maximus Murska Sobota so si učenci v spremstvu učiteljev spremljevalcev in ge. ravnateljice ogledali poučen slovenski film Gajin svet 2. 

Film je vse skupaj opozoril na nevarnosti spleta in tovrstnega nasilja, kjer so učenci nenehno lahko v različnih nevarnostih. Žal velikokrat vsi nimajo takšne sreče in prijateljev, kot jih je v filmu imela glavna junakinja Gaja, zato so “neme priče” in so bodisi v vlogi žrtve ali povzročitelja spletnega nasilja. 

Po ogledu filma je v dvorani potekala še delavnica oz. pogovor na temo preprečevanja spletnega nasilja. Ko je povezovalka pogovora spraševala o raznovrstnih izrazih spletnega nasilja, so učenci brez zadržka sodelovali v pogovoru. Tudi takrat, ko so pogumno dvigali roke, katera družabna omrežja vse poznajo, katere igrice igrajo in do kdaj so ponoči pokonci. Še en dokaz, da so mladi vse preveč prikovani za zaslone in to že zelo hitro, kajti odrasli kar nekaj izrazov spletnega žargona sploh nismo poznali.

Upamo, da bo kulturni dan prinesel vsakemu vsaj delček zavedanja, da tudi za zasloni doma nismo nikoli varni. Kar je enkrat na svetovnem spletu, se nikoli več ne da zbrisati. Tako je oz. bo tudi s tem prispevkom, ki ste ga prebrali. 

Utrinke si lahko pogledate v galeriji. 

Besedilo in slike: Nino Gumilar

(Skupno 207 obiskov, dnevno 1 obiskov)
Dostopnost