Učenci od 6. do 9. r. so se skupaj z učitelji mentorji na svetovni dan učiteljev, 5. oktobra 2023, odpravili v prekmurski kraj reformacije v Puconce, kjer so s strani Razvojnega zavoda Občine Puconce za njih pripravili kulturni dan z naslovom “Po poteh prekmurske reformacije”.

V Puconcih so jih bili zelo veseli in so za njih pripravili bogat program. Najprej so se zbrali ob spominskem domu Števana Küzmiča, kjer je bil uvodni sprejem.
S strani Razvojnega zavoda jim je bil razkazan sam dom, predstavila se je zgodba tega doma in podrobneje jim je bil predstavljen prekmurski rojak, rojen v Strukovcih, čigar se prav letos obeležuje 300 let rojstva, Števan Küzmič.
Po predstavitvi so si ogledali kratek dokumentarni film Prehojena pot. Nato je sledila delavnica “Pisava skozi čas”, kjer so spoznali, kako se je pisava razvijala od kamna do pisalnega stroja.

Po vseh izvedenih aktivnostih v spominskem domu so se peš podali do evangeličanske cerkve Puconcih, kjer jih je pričakala duhovnica Katja in jih je popeljala po cerkvi ter njeni zgodovini. V cerkvi je celo zadonela pesem. Ob cerkvi so si učenci in učitelji ogledali še spomenik Spametnost, kjer so na marmornem krogu napisane vse evangeličanske cerkvene občine v Sloveniji.

Iz Puconcev so se nato odpeljali še do Pečarovcev, kjer so si v stari osnovni šoli ogledali razstavo Živi spomini o naselju Pečarovci, tradiciji, vaščanih … Peš so se sprehodili tudi do cerkve sv. Boštjana.

Kulturni dan je bil medpredmetno povezan in se nanašajoč na mesec oktober, ko bomo praznovali dan reformacije. Upajmo, da so učenci del izkustvenega znanja vzeli s sabo, da bodo hvaležni dediščini naših prednikov.

Objava obiska na facebook  spletni strani: https://www.facebook.com/puconci

Besedilo: Nino Gumilar
Fotografije: Tilen Tratnjek

(Skupno 117 obiskov, dnevno 1 obiskov)
Dostopnost