Tradicionalni slovenski zajtrk obeležujemo vsako leto meseca novembra, tretji petek, v tednu slovenske hrane. Letos je to 15. november, njegov namen pa je pomagati pri osveščanju in predajanju ključnih sporočil. Slogan se glasi »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«. Letos enakomerno izpostavljamo kruh, maslo, med, mleko in jabolko ali drugo slovensko sadje – vseh pet sestavin, ki jih za zajtrk ponudimo že od samega začetka tega projekta.
To je dan, ko se spomnimo in premislili o našem načinu prehranjevanja, o tem, kašno hrano izbiramo ali pripravljamo ter kaj jemo. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk naj bi nas spomnil, da je hrana, ki so jo pridelali in pripravili ljudje na naših kmetijah, v kmetijskih in živilskih podjetjih ter zadrugah, bolj sveža in okusnejša. Skratka, kakovostnejša od hrane, ki je pripeljana od daleč in ima za seboj na stotine in celo na tisoče kilometrov.
S Tradicionalnim slovenskim zajtrkom smo na naši šoli zaključili teden slovenske hrane. V tednu slovenske hrane so se učenci naše šole izobraževali o pomenu lokalno pridelane hrane, hrane pridelane na ekološki način ter o pomenu zajtrka za naše zdravje. Na zajtrk so se pripravljali tudi tako, da so okrasili panoja s čebeljimi satnicami, na katere so kaj narisali ali napisali kakšno lepo misel, slovenski pregovor in podobno.
Nekaj utrinkov s Tradicionalnega slovenskega zajtrka in izdelkov, ki so nastali v tednu slovenske hrane, si lahko ogledate v galeriji.